۸ اسفند ۱۳۹۶، ۱۱:۳۵

مهر گزارش می‌دهد؛

بازار عید در قبضه دستفروشان/ وقتی نظارت دچار غفلت می شود

بازار عید در قبضه دستفروشان/ وقتی نظارت دچار غفلت می شود

ارومیه – هفته های پایانی سال بازار رنگ و بوی عید می گیرد و رونق کسب و کار مراکز خرید فروکش کرده و نبض بازار به دست دستفروشان می افتد و این حکایت هر سال تکرار می شود.

خبرگزاری مهر- گروه استان ها: سال نو در کنار تمامی آداب و رسوم خاص، مجالی برای تأمین نیازها و مایحتاج ضروری مردم به شمار می‌رود ولی سرسام آور بودن قیمت در مراکز خرید در روزهای پایانی سال موجب رونق دست فروشی شده است این را مردم می گویند.

قیمت بالای پوشاک، آجیل، کیف و کفش و سایر اقلام مورد نیاز شب عید در مراکز رسمی عرضه و فروش که در برخی مواقع تأمین آن از عهده و توان اقتصادی مردم خارج است موجب شده طی سالهای اخیر موج دستفروشی در بازار شب عید استان همانند سایر استان‌های کشور گسترده تر شود.

با وجود اینکه تضمینی برای کیفیت و استاندارد بودن اقلام عرضه شده توسط دستفروشان وجود ندارد، مردم از خرید از دستفروشان استقبال می‌کنند، چون صرفه اقتصادی برای آن‌ها خرید از این بخش عرضه لوازم مورد نیاز در شب عید است، هر چند مراکز عرضه رسمی با وجود قیمت‌های بسیار بالا و غیر منطقی نیز بازار خود را دارند.

هجوم دستفروشان به خیابان‌ها و معابر اصلی شهر ارومیه همانند سایر شهرهای استان و کشور به اعتقاد کارشناسان مهر تاییدی بر نابسامانی اقتصاد استان و کشور به شمار می‌رود، مهر تاییدی بر بیکاری و نبود فرصت شغلی مناسب که اگر چاره اندیشی نشود آسیب‌های اجتماعی بی شماری در پی خواهد داشت.

نظارت عملی بر بازار عید وجود ندارد

این روزها میادین اصلی و چهارراه های شهر ارومیه را نگاه کنی مملو از دستفروشان و مردمی است که در تکاپوی خرید برای آغاز سال نو هستند، خانمی که به همراه دو فرزندش در خیابان عطایی ارومیه مشغول خرید لباس از دستفروشی است می گوید: متاسفانه وضع اقتصادی در جامعه روز به روز وخیم تر می شود.

وی با بیان اینکه اگر سالهای قبل برای سال نو همه اعضای خانواده خرید می کردند امروز والدین مجبور هستند فقط برای فرزندان خود خرید کنند و حتی در این زمینه نیز توان مالی زیادی ندارند می افزاید: هزینه های سرسام آور عید مردم را مجبور به خرید از دستفروشان کرده است.

وی ادامه می‌دهد: لباسی که الان برای دخترم خریدم تفاوت قیمت زیادی با مغازه دارد چون صاحبان مغازه برای تأمین هزینه‌های اجاره و ... مجبور به فروختن پوشاک با قیمت بالا هستند این در حالی است که دستفروشان به دلیل نداشتن هزینه، لباس‌ها را با قیمت مناسب عرضه می‌کنند.

خانم دیگری را می‌بینم که با شوق تمام مشغول زیر و رو کردن لباس‌های دستفروش است از او می‌پرسم چرا از دستفروش خرید می کند می گوید: در آستانه عید هر سال مغازه‌ها جنس‌های بی کیفیتی که در انبارها ذخیره کرده‌اند با قیمت بسیار بالا عرضه می‌کنند این در حالی است که همین جنس‌ها را در اجناس دستفروش ها با قیمت منطقی می‌توان پیدا کرد.

مردی به همراه همسر و کودک خرسالش در خیابان امام ارومیه مشغول خرید ظرف دکوری از یک دستفروش است. نزدیکتر که می شوم مشغول چانه زنی است، وقتی می پرسم چرا از دستفروشان خرید می کنید، پاسخ می دهد: در روزهای عادی هم چندان نظارتی بر بازار وجود ندارد و روزهای عید غفلت مسئولان بیشتر می شود وقتی قیمت یک جنس در مغازه خیلی بیشتر از دستفروش باشد چاره ای جز خرید از دستفروشان نداریم.

علیزاده می افزاید: البته دستفروشان هیچ تقصیری ندارند نگاه کنید بیشتر دستفروشان مردان جوان و یا حتی زنانی هستند که برای تامین معیشت، روزهای عید را بهترین فرصت برای جبران بخشی از نیازهای مالی خود دانسته اند و اقدام به دستفروشی می کنند.

وی ادامه می دهد: وقتی مسئولان مشغول جر و بحث های سیاسی هستند و از مردم غفلت کرده اند مردم مجبور هستند خودشان تا حد توان نیازهای خود را به خصوص در مناسبت هایی چون عید تامین کنند و در این چند روزی که مشغول خرید هستم عملا می بینم نظارتی بر بازار وجود ندارد.

کسب و کار بازاریان دچار رکود شده است

یکی از صاحبان مغازه خیابان عطایی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص علت استقبال مردم به خرید از دستفروشان می‌گوید: در سالهای اخیر نبود نظارت و برخورد قانونی با متخلفان موجب شده هر سال بر تعداد دستفروشان در خیابان‌های اصلی شهر ارومیه به خصوص در روزهای پایانی سال افزوده شود.

وی ادامه می‌دهد: شاید بر اساس باور عمومی اجناس عرضه شده توسط دستفروشان ارزان باشد اما هیچ تضمینی بر کیفیت آن‌ها وجود ندارد و با توجه به نبود هزینه‌های اداره یک مغازه از سوی دستفروشان موجب شده آن‌ها اجناس را به قیمت پایین تر عرضه کنند.

در واحدهای تجاری لباس، کیف و کفش مراکز خرید ارومیه که عمدتاً در خیابان‌های استادان، بهداری، خیام و امام (ره) قرار دارند،  انواع مانتو، شلوار، بلوز، کت و شلوار و کیف و کفش با ارقام نجومی به مردم عرضه می‌شود، بطوریکه هم اکنون بازار البسه مستعمل یا دست دوم فروشان ارومیه نیز درحال عرضه لباس‌های نو با قیمت‌های باورنکردنی هستند.

معمولاً قیمت انواع لوازم مصرفی در بازارهای اصلی شهرها نسبت به مراکز خرید لوکس بالای شهر متفاوت است، این در حالی است که هم اکنون با وجود نجومی بودن قیمت برخی اجناس آن هم عمدتاً خارجی در این مراکز خرید لوکس استان، قیمت برخی اقلام همانند بازارهای اصلی و حتی کمتر از آن است.

نبود نظارت کافی و عدم برقراری ثبات قیمت اجناس در مناطق مختلف استان و بالا بودن ارزش قیمتی لوازم نسبت به شهرهای همجوار از جمله تبریز موضوعی است که مردم را طی سال‌ها آزار می‌دهد ولی مردم مجبور شدند خود را با شرایط وفق دهند و جور سختی‌ها را بکشند.

طرح نظارتی بازار عید از نیمه دوم بهمن ماه در ارومیه در حال اجراست

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی در خصوص آخرین وضعیت نظارت و بازرسی بر بازار عید نوروز در ارومیه می گوید: طرح نظارتی نوروز امسال در آذربایجان‌غربی از ۱۵ بهمن ماه آغاز شده و تا ۳۰ فروردین سال آینده ادامه می‌یابد.

جعفرصادق اسکندری با بیان اینکه به اعتقاد مردم مسئولان نظارتی بر بازار عید ندارند این در حالی است که نظارت ها در هفته های پایانی تشدید می شود می افزاید: در این ایام هماهنگی لازم با کمیسیون نظارت شهرستان به منظور نظارت و تثبیت نرخ کالاهای مصوب در زمینه کالاها و خدمات پرمصرف انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه جمع آوری دستفروشان از وظایف این سازمان نبوده و عملا نیز غیرممکن است افزود: کالاهای اولویت‌دار در نمایشگاه‌های بهاره شامل پوشاک، کیف و کفش، اقلام پروتئینی، آجیل و خشکبار، شیرینی، میوه و سایر کالاهای پر مصرف این ایام است ولی مردم نیز عملا از دستفروشان استقبال زیادی می کنند که بخشی از آن به فرهنگی که سالهای اخیر باب شده برمی گردد و برخی به قیمت های مناسبی که مردم می گویند مرتبط است.

وی با اشاره به دستورالعمل اجرایی طرح نظارتی پایش بازار کالا و خدمات ویژه نوروز سال۱۳۹۷ گفت: هدف از اجرای این طرح، ضرورت کنترل و نظارت بر وضعیت بازار کالا و خدمات الویت‌دار در مراحل تامین، توزیع، ارائه خدمات و قیمت، با توجه به افزایش خرید و تقاضای عمومی برای بسیاری از کالاها و خدمات در روزهای پایانی سال و با هدف ایجاد آرامش در فضای روانی جامعه است.

اسکندری خاطرنشان کرد: همچنین ایجاد زمینه مناسب برای تامین مایحتاج عمومی، جلوگیری از تخلفات احتمالی و رسیدگی سریع، دقیق و کارشناسی به شکایات و گزارش‌های مردمی و اتخاذ تمهیدات لازم به منظور هم افزایی و همکاری موثر با سایر نهادها و دستگاه‌های ذیربط در شهرستان در راستای وحدت رویه در اقدامات نظارتی دنبال می‌شود.

هر گونه تغییر در قیمت کالا و خدمات تاپایان فروردین ۹۷ ممنوع است

وی اضافه کرد: در بخش کالایی در طرح نوروز سال ۹۷، عرصه فعالیت در بخش کالایی شامل نان، لبنیات مثل شیر، ماست و پنیر، البسه و پوشاک، کیف، کفش، آجیل، خشکبار، خواربار و شیرینی‌جات، لبنیات، گوشت‌قرمز، گوشت ‌مرغ، ماهی، قند و شکر، روغن‌ نباتی، برنج و نیز میوه مثل سیب و پرتقال انجام می‌شود.

وی با اشاره به اقدامات بخش خدماتی نیز عنوان کرد: در این رابطه،عرصه فعالیت در بخش خدماتی شامل شرکت‌های مسافرتی هوایی، زمینی و دفتر فروش آنها، حمل و نقل درون‌شهری و برون شهری، اماکن تفریحی و فرهنگی، سیاحتی و زیارتی، واحدهای اقامتی، غذاخوری‌ها و رستورانهای بین راهی، نظارت بر عملکرد انبارها و سردخانه ها، میادین میوه و تره‌بار انجام می‌شود.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی با تاکید بر اینکع از سوی دیگر هرگونه تغییر قیمت کالا و خدمات تا پایان فروردین ماه سال ۱۳۹۷ ممنوع است گفت: در این ایام، نظارت ویژه بر تأمین، جذب، توزیع و قیمت میوه و مرکبات به ویژه پرتقال، سیب و طرح تنظیم بازار و میوه‌های پرمصرف انجام می‌شود، علاوه بر آن، نظارت بر مراکز نگهداری کالا مثل سردخانه‌هاو انبارها و بررسی میزان موجودی کالا در اول و پایان دوره به منظور پشتوانه ذخیره‌سازی انجام می‌شود.

اسکندری از برنامه‌ریزی برای نظارت بر نحوه عملکرد نمایشگاه‌های عرضه مستقیم بهاره و فروش فوق‌العاده محصولات خبر داد و افزود: در این رابطه ضمن استقرار غرفه ثابت عوامل واحد بازرسی و رسیدگی به شکایات در مدخل ورودی کلیه نمایشگاه‌ها به منظور نظارت به هنگام و احقاق حقوق مصرف کنندگان، پایش و نظارت مستمر بر نحوه خدمات‌رسانی پارکینگ نمایشگاه و جلوگیری از تخلفات احتمالی صورت می‌گیرد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی با تاکید بر عدم عرضه کالاهای غیر استاندارد و قاچاق در نمایشگاه‌های بهاره ادامه داد: علاوه بر آن نظارت ویژه بر رعایت نصب برچسب قیمت و صدور فاکتور و رعایت ضرایب سود مجاز در مقاطع عمده و خرده‌فروشی توسط مبادی صنفی عرضه کننده کالا و خدمات انجام می‌شود.

وی با اشاره به اجرای طرح نظارتی نوروز ۹۷ در استان معتقد است: در این رابطه برنامه‌ریزی لازم برای تعیین و معرفی شبکه‌های توزیع منتخب و قابل شناسایی به منظور عرضه بهینه اقلام مشمول طرح تأمین و توزیع ایام نوروز، با هدف جلوگیری از هر گونه تخلف در توزیع اقلام به لحاظ کیفیت و کمیت و قیمت کالاها انجام می‌شود.

نظارت بر نحوه ارائه خدمات در اتوبوس های ویژه بر اساس ضوابط و مقررات انجام می‌شود

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی از نظارت بر نحوه تولید، چاپ و مصرف جعبه های مقوایی شیرینی مطابق با معیارهای سازمان ملی استاندارد و تأیید دانشگاه‌های علوم پزشکی خبر داد و نظارت بر نحوه ارائه خدمات پارکینگ ها و توقفگاه ها و حصول اطمینان از رعایت سقف قیمت‌های مصوب در استان در طرح بازرسی نوروزی مورد تاکید قرار داد.

وی ادامه داد:همچنین نظارت بر نحوه فروش بلیط‌های پروازهای داخلی و خارجی، فروش تورهای داخلی و چگونگی ارائه خدمات به مسافرین، توجه به قرارداد دفاتر با مسافران و الزام تمامی دفاتر به ثبت قرارداد با سربرگ دفتر در تمامی تورهای داخلی و خارجی برای جلوگیری از ثبت قراردادهای صوری صورت می‌پذیرد.

وی بیان کرد: در مدت اجرای طرح بازرسی نوروزی از ۱۵ بهمن تا ۳۰ فروردین سال آینده، گروه‌های بازرسی سیار و ثابت در مراکز عمده عرضه کالا، میادین میوه و تره بار، پایانه های مسافربری بین شهری به ویژه استان های سیاحتی، زیارتی و مهمان‌پذیر مستقر می‌شوند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی افزود: علاوه بر آن، نمایشگاه های عرضه مستقیم کالا و سطح شهر به منظور سهولت در دسترسی مصرف کنندگان به مراجع نظارتی و رسیدگی سریع و مؤثر به تخلفات برگزار می‌شود.

به گفته وی، جلوگیری از عرضه کالاهای قاچاق و برخورد بازدارنده با تخلفات احرازی مطابق قوانین و بخشنامه‌های مربوط و نیز استفاده از توان انجمن‌های حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان و ناظرین افتخاری به منظور انجام نظارت و بازرسی نامحسوس بر واحدهای صنفی نیز صورت می‌گیرد.

اسکندری اظهار داشت: لازم است در طرح بازرسی نوروز ۹۷ به نحوی برنامه-ریزی شده و تلفن ۱۲۴ شهرستان‌ها به صورت فعال در تمام اوقات در دریافت گزارشات مردمی اقدامات لازم را به عمل آورند.

به هر روی امسال نیز با وجود همه اقدامات نظارتی آنچه قابل مشاهده است هرج و مرج و بی نظمی در بازار عید و قبضه آن توسط دستفروشان است گویی این حکایت خیال نو نوار شدن ندارد و هر سال تکرار می شود.

کد خبر 4238290

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha